top of page
Dini.jpg
Cloud_workshop_2013_JeKunst.jpg
Hannie Slingeland.jpeg
Daan.jpeg
sally.jpg

je kun(s)t

JEKUN(S)T is een nieuwe creatieve formule en een experiment. In “JeKun(s)t” zoekt Helder samenwerking met andere (uitvoerende) kunstenaars om in een doorlopende kruisbestuiving elkaar te stimuleren, te inspireren en te voeden. Dat proces delen we graag met een breed publiek.

Iedere twee maanden organiseert Helder in samenwerking met gasten een creatieve “jam sessie”. Uitgangspunt is een Kunstwerk, bv. opera, boek, toneelstuk etc. Dat kunstwerk wordt verkend, er worden thema’s geselecteerd, die weer worden uitgewerkt in workshops o.l.v een professional. De middag sluit af met een Grote Finale waarin alle onderdelen een plek krijgen.


DE LOCATIE is Cultuurboerderij De Nieuwe Erven,

Heiligenbergerweg 144 in Amersfoort.

 

KAARTJES kosten €7,50 en zijn te reserveren via www.nieuweerven.nl/winkel

 

 

 

ZONDAG 19 MEI: LES MISERABLES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Op zondag 19 mei organiseert JeKunst in Cultuurboerderij De Nieuwe Erven, Heiligenbergerweg 144 te Amersfoort, een bijzondere doe-middag over Les Miserables. De middag is geschikt voor jong en oud, voor 6 tot 99 jaar, begint om 14:00 uur en eindigt met een spetterende finale.

Les Miserables is een wereldberoemd boek van Victor Hugo. Een dramatisch verhaal over onrecht, wan- hoop, strijd en verzet. Het boek heeft veel kunstenaars geinspireerd en is dan ook op allerlei manieren door- verteld. Onder andere als film, musical en televisieserie. Op 19 mei vertellen we het verhaal opnieuw. Onder begeleiding van ervaren workshopleiders maken we met z’n allen een nieuwe versie van Les Miserables: een mini-voorstelling, waar iedereen aan het einde van de middag gratis naar mag komen kijken.

Programma

Het programma is opgebouwd uit drie delen. Eerst een educatief gedeelte met info over Victor Hugo en de tijd waarin hij leefde. Je ziet dan ook kleine stukjes uit de bekende film en musical. Daarna kun je kiezen uit verschillende workshops. Workshops waar iedereen aan mee kan doen. Vervolgens wordt een eigen versie van Les Misérables in elkaar gezet: de finale. Alle thuisblijvers mogen daar gratis naar komen kijken. De finale begint om 16:45 uur en duurt tot 17:00 uur

Workshops

De workshops duren een uur en worden gegeven door kunstenaars met veel ervaring in het werken met groepen. Iedereen mag zelf kiezen waar die aan mee wil doen:

  • musical (zang): Ruben van Keken

  • muziek (djembe): Bert Weijdema

  • drama: Moniek Nusselein

  • schrijven (pamfletten) Andrévan der Velde

  • beeldend (decor/ kostuums): Jolijn Schalkwijk

 

 


 

DE WORKSHOPLEIDERS (DE JEKUNSTENAARS)

 

Moniek Nusselein

Moniek Nusselein is een klassiek theaterdier. Ze studeerde af in Arnhem en speelde onder andere bij de Haagse Comedie. Ook als regisseur timmerde zij aan de weg: samen met scholieren en studenten maakte zij diverse voorstellingen, vaak geïnspireerd op klassiekers.
Muziek ontroert Moniek en ze werkt dan ook graag samen met muzikanten. Ze deed de scenografie van diverse muziektheaterstukken en kijkt vooral met veel plezier terug  op het de voorstelling “Brieven aan Chopin”, waarmee ze met de Russische concertpianiste Tatiana Shebanova op toernee ging. Samen met violiste Rossi Ovtcharova richtte ze ‘Helder, muzikale vertellingen’ op.

 


Rossi Ovtcharova

Rossi Ovtcharova werd geboren in Bulgarije in een familie van musici. Sinds haar vijfde speelt ze viool en al op haar 10e werd ze toegelaten tot de prestigieuze Nationale Middelbare Muziekschool. Op uitnodiging vervolgde ze haar opleiding in Nederland en behaalde haar Master in Music aan het conservatorium in Amsterdam. Ze nam ondermeer les aan de ‘Üniversiteit für  Muzik und Darstelende Kunst’ in Wenen, speelde en speelt in diverse orkesten (o.a. Residentie Orkest, Radio Filharmonisch Orkest en Camerata Amsterdam).  Ook met haar ensembels Priori pianokwartet en Infinity pianotrio speelde ze op tal van Europese podia. Ze houdt van samenwerking, kruisbestuiving en improvisatie. Haar samenwerking met Moniek Nusselein leidde tot Helder en dát was weer de inspiratiebron voor Je Kun(s)t.

 

Dini Teunis

Dini Teunis houdt van taal en van mensen. Ze studeerde HBO Kultureel werk in de tijd dat je dat nog met een K schreef, zat jarenlang in het opbouwwerk en specialiseerde zich in werving, publiciteit en bereiken van ‘moeilijke doelgroepen’. In haar ‘vrije tijd’ schreef ze teksten en verhalen voor gewone mensen (o.a. als freelancer voor Libelle), voor zichzelf (verhalen en gedichten) en voor bekenden, die daarom vroegen. Van het een kwam het ander. Aanvankelijk richtte ze zich alleen op de tekst, maar al snel bemoeide ze zich ook met beeld, vormgeving, concept en communicatiestrategie.
In 1996 richtte ze Dien! op, een communicatiebureau voor overheden, nonprofit-instellingen en organisaties die de wereld mooier en eerlijker willen maken. Sindsdien verdient ze daarmee haar boterham. Ze helpt organisaties in contact te komen met hun doelgroep, schrijft teksten en verhalen, creëert middelen en momenten om te kunnen communiceren, begeleidt producties en geeft (of organiseert) trainingen en workshops. Bij JeKun(s)t helpt ze in de organisatie en verleidt ze graag ook jou om te spelen met taal.

 

Lukas van Buuren

"Het begon bij mij allemaal toen ik kon lopen. Ik wist het: 'dansen was mijn roeping' en dat deed ik, dag in dag uit, op allerlei plekken en met verschillende mensen in verschillende disciplines. Dan deed ik mee aan een cursus, dan was ik op straat aan het freestylen tussen de mensen. Altijd werd ik geïnspireerd door dansers/choreografen die ik sprak en van hen leerde ik één ding: 'do what you love doing'. Door hen zag ik mijn dans nog meer als een communicatievorm. Dans of beweging in de vorm van lichaamstaal heb ik verder ontwikkeld aan de Koninklijke kunstacademie van Beeldende kunsten in Den Haag tijdens mijn studie als grafisch ontwerper. Mijn workshop kreeg zijn vaste vorm."

Lukas van Buuren (https://leklab.eu)


Hannie Slingerland

Hannie Slingerland is zangeres, zangpedagoge, dirigent én operakenner bij uitstek. Jarenlang was ze verbonden aan de Nationale Reisopera.  Ze organiseert (opera)cursussen in Amersfoort, Friesland en Frankrijk.
Toch is het niet alleen opera waar Hannie zich mee bezig houdt. Ze studeerde koordirectie aan het conservatorium van Utrecht, was als gastdocent stemvorming aan deze opleiding verbonden, werkte bij het Groot Omroepkoor, dirigeert projectkoren in samenwerking met diverse orkesten én is vaste dirigent van Toonkunst Vrouwenkoor Capricciosa.
Naast solistische optredens met koor en orkest legt zij zich ook toe op de liedkunst en kamermuziek. Daarnaast werkt Hannie als zangpedagoge. Ze geeft  les op muziekschool “De Muzen” in Veenendaal, privéles en stemvorming aan koren. Met haar kennis, stem én persoonlijkheid weet Hannie mensen te raken en inspireren. Probeer maar!

 


Daan Beckers

Daan Beckers studeerde in 2011 af als dramadocent aan de HKU. Sindsdien werkt hij als freelancer voor diverse theaters en theatergroepen zoals De Krakeling en DOX.
Op dit moment heeft Daan de coördineerde leiding over dramalessen aan de 2e graads leraarsopleiding aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast geeft hij les en maakt hij met internationale studenten voorstellingen bij CREA; met jongeren uit het voortgezet onderwijs bij Scholen in de Kunst en bij Nieuwe Erven met theatergroep Nieuwe Honden.
Daan zijn werkwijzen zijn vaak fysiek, vanuit improvisatie en in verbinding met de huidige tijd en plek. Voor de Zauberföte wil Daan met jou op zoek naar een fysieke en beeldende vertaling vanuit een gedeelte uit het verhaal.

 


Sally Pittman

Beeldend kunstenaar Sally Pittman is geboren en getogen in Florida, maar inmiddels in Amersfoort een begrip. Ze woont en werkt hier dan ook al jaren en houdt zich bezig met textiel, performances, installaties en assemblages.
Ze geeft leiding in het textielatelier van Kringloopcentrum Amersfoort en ontwikkelde daar o.a. de Ekstertas, waar menig Amersfoort nu hun boodschappen meedoet.
Heel wat Amersfoorters hullen zich graag in haar creaties of vergapen zich eraan op exposities en in performances. Voorbeelden van haar werk zijn o.a. te zien op de Facebookpagina Most Fragile en op www.sallypittman.nl.
Met haar werk wil Sally je raken. Meestal figuurlijk, soms letterlijk…. Bij de JeKun(s)t-Zauberflöte buigt ze zich - samen met de deelnemers aan de dan door haar gegeven workshop - over de kostuums. Een ongekende ervaring voor iedereen die de vele mogelijkheden van textiel én voor de hand liggende materialen wil ontdekken.

Anne-Maartje Lemmereis

http://www.annemaartjelemereis.com/

Ruben van Keken

www.sites.google.com/site/rubenvankeken

Melanie Plag

http://www.babboes.nl/

 

VOORGAANDE EDITIES

 

 

 

bottom of page