top of page

je kun(s)t

JEKUN(S)T is een nieuwe creatieve formule en een experiment. In “JeKun(s)t” zoekt Helder samenwerking met andere (uitvoerende) kunstenaars om in een doorlopende kruisbestuiving elkaar te stimuleren, te inspireren en te voeden. Dat proces delen we graag met een breed publiek.

Iedere twee maanden organiseert Helder in samenwerking met gasten een creatieve “jam sessie”. Uitgangspunt is een Kunstwerk, bv. opera, boek, toneelstuk etc. Dat kunstwerk wordt verkend, er worden thema’s geselecteerd, die weer worden uitgewerkt in workshops o.l.v een professional. De middag sluit af met een Grote Finale waarin alle onderdelen een plek krijgen.


DE LOCATIE is Cultuurboerderij De Nieuwe Erven,

Heiligenbergerweg 144 in Amersfoort.

 

KAARTEN zijn te reserveren via www.nieuweerven.nl/winkel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

zondag 17 februari
DANSE MACABRE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

JeKunst-middagen zijn familiefeestjes (6+) met workshops, educatie én een daverende afsluiting: de finale. Thema van de middag is steeds een bekend kunstwerk. Op 17 februari is dat de Danse Macabre, een wereldberoemd muziekstuk, dat je vast wel eens hebt gehoord. Zeker als je wel eens in de Efteling bent geweest.

Lekker makaber
De Danse Macabre is een kort en humoristisch muziekstuk dat gaat over spoken. Je hoort de klok om middernacht 12 keer slaan en vervolgens hoe de duivel met zijn vioolspel de doden uit hun graven speelt. Die gaan natuurlijk spoken. Maar aan het eind van het liedje jaagt het ochtendlicht alle dode zielen weer terug in hun graf.

Drie programma-onderdelen
Elke JeKunst-middag begint om 14:00, duurt tot 17:00 uur en bestaat uit drie onderdelen. De middag begint altijd met een half uurtje, waarin je van alles over het kunstwerk te weten komt. Saai? Zeker niet!

Workshops
Vervolgens stellen diverse kunstenaars en ervaren workshopleiders zich voor en mag iedereen kiezen aan welke workshop je één uur lang mee wilt doen. Er zijn vijf verschillende workshops: muziek, toneel, schrijven, beeldend én eentje speciaal voor kinderen. In alle workshops wordt iets gemaakt dat met die Danse Macabre te maken heeft.

Finale
Als de workshops achter de rug zijn, laten we aan elkaar zien wat er gemaakt is én zetten we onze eigen Danse Macabre in elkaar. Die laten we van 16:45 - 17:00 uur zien aan wie er maar komt kijken. Nodig de hele familie en al je buren en vrienden maar uit!

Wat neem je mee?
Je hoeft niets mee te nemen, maar…. als je een instrument hebt, een griezelig ding, een spokenpak of wat dan ook hebt: neem mee. Als je een muziekinstrument bespeelt, mail of bel dan even met Rossi Ovtcharova. Zij stuurt je dan de bladmuziek al op. 06 - 41 24 18 55 of rovtcharova@gmail.com

Meedoen?
Kaartjes voor JeKunst a 5 euro kun je bestellen op www.nieuweerven.nl/ winkel
Pas op de middag zelf hoef je te kiezen aan welke workshop jij mee wilt doen. Maar weet je nu al zeker dat jij met je instrument aan muziek mee wilt doen, neem dan contact op met Rossi. 

DATA 2019

17 februari 2019: "Danse Macabre" van Camille Saint - Saëns

24 maart 2019: “Midzomernachtsdroom” van William Shakespeare

19 mei 2019: “Les Misérables” van Victor Hugo

DE WORKSHOPLEIDERS (DE JEKUNSTENAARS)

Lukas van Buuren  (Aanwezig bij Danse Macabre op 17 februari)

"Het begon bij mij allemaal toen ik kon lopen. Ik wist het: 'dansen was mijn roeping' en dat deed ik, dag in dag uit, op allerlei plekken en met verschillende mensen in verschillende disciplines. Dan deed ik mee aan een cursus, dan was ik op straat aan het freestylen tussen de mensen. Altijd werd ik geïnspireerd door dansers/choreografen die ik sprak en van hen leerde ik één ding: 'do what you love doing'. Door hen zag ik mijn dans nog meer als een communicatievorm. Dans of beweging in de vorm van lichaamstaal heb ik verder ontwikkeld aan de Koninklijke kunstacademie van Beeldende kunsten in Den Haag tijdens mijn studie als grafisch ontwerper. Mijn workshop kreeg zijn vaste vorm."

Lukas van Buuren (https://leklab.eu)

Moniek Nusselein

Moniek Nusselein is een klassiek theaterdier. Ze studeerde af in Arnhem en speelde onder andere bij de Haagse Comedie. Ook als regisseur timmerde zij aan de weg: samen met scholieren en studenten maakte zij diverse voorstellingen, vaak geïnspireerd op klassiekers.
Muziek ontroert Moniek en ze werkt dan ook graag samen met muzikanten. Ze deed de scenografie van diverse muziektheaterstukken en kijkt vooral met veel plezier terug  op het de voorstelling “Brieven aan Chopin”, waarmee ze met de Russische concertpianiste Tatiana Shebanova op toernee ging. Samen met violiste Rossi Ovtcharova richtte ze ‘Helder, muzikale vertellingen’ op.

 


Rossi Ovtcharova

Rossi Ovtcharova werd geboren in Bulgarije in een familie van musici. Sinds haar vijfde speelt ze viool en al op haar 10e werd ze toegelaten tot de prestigieuze Nationale Middelbare Muziekschool. Op uitnodiging vervolgde ze haar opleiding in Nederland en behaalde haar Master in Music aan het conservatorium in Amsterdam. Ze nam ondermeer les aan de ‘Üniversiteit für  Muzik und Darstelende Kunst’ in Wenen, speelde en speelt in diverse orkesten (o.a. Residentie Orkest, Radio Filharmonisch Orkest en Camerata Amsterdam).  Ook met haar ensembels Priori pianokwartet en Infinity pianotrio speelde ze op tal van Europese podia. Ze houdt van samenwerking, kruisbestuiving en improvisatie. Haar samenwerking met Moniek Nusselein leidde tot Helder en dát was weer de inspiratiebron voor Je Kun(s)t.

 

Dini Teunis

Dini Teunis houdt van taal en van mensen. Ze studeerde HBO Kultureel werk in de tijd dat je dat nog met een K schreef, zat jarenlang in het opbouwwerk en specialiseerde zich in werving, publiciteit en bereiken van ‘moeilijke doelgroepen’. In haar ‘vrije tijd’ schreef ze teksten en verhalen voor gewone mensen (o.a. als freelancer voor Libelle), voor zichzelf (verhalen en gedichten) en voor bekenden, die daarom vroegen. Van het een kwam het ander. Aanvankelijk richtte ze zich alleen op de tekst, maar al snel bemoeide ze zich ook met beeld, vormgeving, concept en communicatiestrategie.
In 1996 richtte ze Dien! op, een communicatiebureau voor overheden, nonprofit-instellingen en organisaties die de wereld mooier en eerlijker willen maken. Sindsdien verdient ze daarmee haar boterham. Ze helpt organisaties in contact te komen met hun doelgroep, schrijft teksten en verhalen, creëert middelen en momenten om te kunnen communiceren, begeleidt producties en geeft (of organiseert) trainingen en workshops. Bij JeKun(s)t helpt ze in de organisatie en verleidt ze graag ook jou om te spelen met taal.

 


Hannie Slingerland

Hannie Slingerland is zangeres, zangpedagoge, dirigent én operakenner bij uitstek. Jarenlang was ze verbonden aan de Nationale Reisopera.  Ze organiseert (opera)cursussen in Amersfoort, Friesland en Frankrijk.
Toch is het niet alleen opera waar Hannie zich mee bezig houdt. Ze studeerde koordirectie aan het conservatorium van Utrecht, was als gastdocent stemvorming aan deze opleiding verbonden, werkte bij het Groot Omroepkoor, dirigeert projectkoren in samenwerking met diverse orkesten én is vaste dirigent van Toonkunst Vrouwenkoor Capricciosa.
Naast solistische optredens met koor en orkest legt zij zich ook toe op de liedkunst en kamermuziek. Daarnaast werkt Hannie als zangpedagoge. Ze geeft  les op muziekschool “De Muzen” in Veenendaal, privéles en stemvorming aan koren. Met haar kennis, stem én persoonlijkheid weet Hannie mensen te raken en inspireren. Probeer maar!

 


Daan Beckers

Daan Beckers studeerde in 2011 af als dramadocent aan de HKU. Sindsdien werkt hij als freelancer voor diverse theaters en theatergroepen zoals De Krakeling en DOX.
Op dit moment heeft Daan de coördineerde leiding over dramalessen aan de 2e graads leraarsopleiding aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast geeft hij les en maakt hij met internationale studenten voorstellingen bij CREA; met jongeren uit het voortgezet onderwijs bij Scholen in de Kunst en bij Nieuwe Erven met theatergroep Nieuwe Honden.
Daan zijn werkwijzen zijn vaak fysiek, vanuit improvisatie en in verbinding met de huidige tijd en plek. Voor de Zauberföte wil Daan met jou op zoek naar een fysieke en beeldende vertaling vanuit een gedeelte uit het verhaal.

 


Sally Pittman

Beeldend kunstenaar Sally Pittman is geboren en getogen in Florida, maar inmiddels in Amersfoort een begrip. Ze woont en werkt hier dan ook al jaren en houdt zich bezig met textiel, performances, installaties en assemblages.
Ze geeft leiding in het textielatelier van Kringloopcentrum Amersfoort en ontwikkelde daar o.a. de Ekstertas, waar menig Amersfoort nu hun boodschappen meedoet.
Heel wat Amersfoorters hullen zich graag in haar creaties of vergapen zich eraan op exposities en in performances. Voorbeelden van haar werk zijn o.a. te zien op de Facebookpagina Most Fragile en op www.sallypittman.nl.
Met haar werk wil Sally je raken. Meestal figuurlijk, soms letterlijk…. Bij de JeKun(s)t-Zauberflöte buigt ze zich - samen met de deelnemers aan de dan door haar gegeven workshop - over de kostuums. Een ongekende ervaring voor iedereen die de vele mogelijkheden van textiel én voor de hand liggende materialen wil ontdekken.

 

 

Danse Macabre

17 februari 2019

Kaarten via

nieuweerven.nl/winkel

Cloud_workshop_2013_JeKunst.jpg
Dini.jpg
Hannie Slingeland.jpeg
Daan.jpeg
sally.jpg

 

Terugblik op 'Die Zauberflöte'

bottom of page